Groen doen maar wel turfvrij !
Turf wordt o.a. gewonnen in veengebieden in Europa en daarbuiten zoals de Baltische staten en Canada. Het zijn unieke natuurgebieden en vormen een natuurlijke opslag van koolstof op het land. Hun capaciteit overtreft die van alle bossen twee maal, terwijl ze maar 3 % van het aardoppervlakte innemen. Bij het droogleggen van een veengebied voor landbouw en/ of het afgraven van veen, komt de daarin opgeslagen CO2 vrij. Let wel: dit is 5 % tot 7 % van de totale uitstoot van alle broeikasgassen in de wereld. Dat is meer dan het wereldwijde vliegverkeer..
Veenwinning en de consument
Turf is een product dat zich in de loop van vele duizenden jaren heeft gevormd. In Nederland werd het eeuwen lang afgeplagd, waardoor veengebieden hier nu zeldzaam zijn. Turf wordt nog op zeer grote schaal geïmporteerd. Met 4,7 miljoen kuub per jaar is Nederland zelfs de grootste importeur van Europa. Turf wordt gebruikt bij het kweken van alle mogelijke tuin- en kamerplanten, kas-teelten van o.a. groente en champignons. Helaas zit het ook nog door vrijwel alle substraten vermengd zoals tuinaarde, tuincompost en potgrond.
Wat garandeert certificering van aarde ?
In Engeland is het gebruik van turf als onderdeel van potgrond en tuinaarde binnen de particuliere markt verboden per 2024, terwijl het terugdringen door grootverbruiker Nederland daarbij achterloopt.
Dat dit niet nodig is heeft grass root beweging #peatfreeapril laten zien. Ruim binnen de gestelde tijd waren de tuincentra vrijwel turfvrij. Ook landen als Zwitserland en Duitsland weten hoe het product te vervangen. Zodoende: waar een wil is, is een weg.
Zoals we dit ook bij de zeer bedenkelijke teelt van soja zien, wordt er door tal van bedrijven met duurzaamheidscertificaten gezwaaid. Maar helaas beoogt certificering zoals RPP niet het behoud van de gebieden, maar in feite wel het “onder toezicht” voortzetten van afgravingen.
Beweringen dat “de winning” van de turf uit de RPP gecertificeerde gebieden de impact op de lokale biodiversiteit en milieu zou beperken en zou “bijdragen aan het herstel van natuurgebieden” is onwaar, zoals wel uit het verdwijnen van veengebieden in Nederland is gebleken.
Dat alleen turf zou worden gewonnen uit gebieden die al ontwaterd of “aangetast” zijn en dat daardoor, de in de turf opgeslagen CO2, toch al vrij zou komen is een drog reden die wel aan de Minister “ter informering” werd voorgelegd.
Drooglegging van veengebieden is een besluit dat ook kan worden terug gedraaid voordat de gebieden zijn ontwaterd en aangetast. In de wedloop voor het verlagen van de CO2 uitstoot is dan weer een belangrijke stap gezet.
Voor wie groen wil tuinieren
Mijn tuintip van deze week is dus: tuinier groen en maak je eigen zwarte goud door zelf een composthoop aan te leggen. Mocht je potgrond of tuinaarde nodig hebben, koop dan aarde waar géén turf in is verwerkt. Vraag er naar in het tuincentrum of in de Ekoplaza ! Zelfs de Botanische Tuin Amsterdam (De Hortus) kan met zijn immense plantenassortiment (vrijwel) helemaal zonder turf !
Deze aarde is turfvrij:
Mest compost & tuinaarde compost van Bio-Kultura (bevat ook geen kokos) en kost € 7,50 per 40 ltr
De Compost van Puur NL is verkrijgbaar bij de EkoPlaza en is afkomstig van groente, fruit en tuinafval en groenafval dat vrijkomt uit de Nederlandse natuur. Wordt geproduceerd door afvalverwerkingsbedrijf Altero in Venlo. Kost € 1,99 per 20 ltr. De rijping van deze compost mag wat mij betreft wel wat langer duren. Gebruik ‘m niet voor kamerplanten i.v.m. paddenstoelen groei.
Ekostyle turfvrije potgrond en tuinaarde
De Hessenhof verkoopt al heel lang bladaarde die je zelf kan komen scheppen.
Piet Potgrond verkoopt in de regio Delft, Rotterdam en Drechtstreken maar de website was onder constructie.
Van de website Turfvrij.nl onderstaande url voor het kopen van :
Planten die zonder turf geteeld zijn
NB: de term biologische grond wil nog niet zeggen turf vrij ! Turf is namelijk organisch materiaal, maar het hoort niet thuis in potgrond en andere substraten !