Toch leuk hoor als een tuin waarvoor ik het ontwerp / beplantingsplan maak in de prijzen valt. In dit geval bij Groei & Bloei.
Van de week ontving ik een mailbericht met de titel “winnaar” en om eerlijk te zijn, het eerste wat ik dacht was : “spam”.
Maar nee. Na overlezing blijkt het om een echt bericht te gaan en eentje waar ik namelijk blij van word.
Winnaar
“Hoi Marieke, in 2018 ontwierp je onze tuin. Zojuist hoorde ik dat we de tuinmetamorfosewedstrijd in Leidschendam hebben gewonnen. Dankzij jouw fijne ontwerp! Ik wilde je dat daarom even laten weten. Ik ben er nog steeds iedere dag blij mee, vooral met al het leven dat er in is gebracht. Nogmaals dank en hartelijke groet! M.”
Dat ik ook de vijver en de beplanting aanlegde staat niet in het bericht vermeld, maargoed, dat doet geen afbreuk aan het feit dat de dieren, klant en hierdoor ik ook blij zijn :).
De jury van Groei & Bloei heeft de tuin metamorfose inzendingen beoordeeld op de volgende criteria:
- Algemene indruk;
- Duurzaamheid/biodiversiteit;
- Onderhoud.
Niet dat er heel veel inzendingen zijn. Vijf om precies te zijn. Hopelijk is dit aantal geen representatieve weergave van het aantal ‘levende tuin’ liefhebbers in Leidschendam – Voorburg… Maar ach niet iedereen zal met zijn / haar tuin mee willen doen aan de tuinmetamorfosewedstrijd van Groei & Bloei, zullen we maar denken (of deed al eerder mee natuurlijk).
Tuinmetamorfosewedstrijd Groei & Bloei
Het is me vaker opgevallen dat in de media, zoals huizen programma’s, wordt gepraat over een tuin als een plek waar de lounge set en de barbecue staan en dat planten vooral als “gedoe” worden gezien. Nu zal niet iedereen tuinwerk ontspannend vinden of leuk, maar het argument dat een begroeide tuin zoveel werk zou zijn gaat niet helemaal op. Uit de berekening van Duurzaam Den Haag is gebleken dat een tuin met planten niet alleen minder geld kost maar ook nog eens minder tijd vraagt. Een vervelend klusje als het jaarlijks schoonspuiten van de tegels blijft je zo bovendien bespaart !
Een beplantte tuin met een vijver(tje) trekt écht een verscheidenheid aan dieren en vormt zo een steppingstone voor fauna in de stad. Daar komt nog eens bij dat hittestress en wateroverlast afnemen. Kortom het is m.i. te verwachten dat dit (steeds) meer mensen zal inspireren een levende tuin aan te (laten) leggen.
Tegeltax
In een aantal gemeentes wordt, in navolging van Duitsland, nagedacht over maatregelen als de ‘omgekeerde tegeltax’. Dit om mensen ertoe over te halen hun tuin te beplanten en zo het riool te ontlasten. Het beplanten van een tuin levert dan een korting op de rioolheffing op. Omdat het controleren van hoeveel tegels elk huis heeft, mogelijk een flinke kostenpost voor gemeentes zou vormen, verwacht ik niet dat deze maatregel het zal halen. Máár … misschien als mensen gaan beseffen, dat met de verdroging, die de temperatuurstijging en het dichtstraten / het afvoeren van regenwater met zich meebrengen, ook voor hun koophuis nadelig kan zijn, zij toch ook voor een (deels) beplantte tuin zullen kiezen. Immers als de voorspellingen kloppen, zal de verdroging ertoe leiden dat de palen onder de huizen in grote delen van Nederland droog komen te liggen en dan gaan rotten. Misschien dat gemeentes dan met meer overtuigingskracht de tegeltuin eigenaars kunnen aansporen een bijdrage te leveren in (lokale) klimaatverbetering. Wat nog niet niet betekent dat daarmee ook echt iedereen de waarde van flora en fauna in hun hart zullen dragen..
Op mijn vraag wat de prijswinnende tuin eigenaar zelf nog heeft gedaan om er na de aanleg van de tuin een blijvend succes van te maken, ontvang ik onderstaand bericht:
“Inmiddels heb ik soms wat dingen verplaatst of wat bij geplant. Er staat nu ook een kunstwerk naast de vijver. Ik ben het meest blij met het gevoel van een enorme groene oase. Het uitzicht vanuit het huis is prachtig. Iedereen die bij ons komt is daarvan onder de indruk. En de vijver is een enorm succes. We hadden het eerste jaar al kikkers en padden en libelles die zich ontpopten. Fascinerend om te zien hoe dat in zijn werk gaat. Ik heb er deze zomer mosselen en slakken in gedaan, om het helderder te krijgen, en dat werkte heel goed. Deze zomer hadden we ook een egel, en we hebben al nestjes koolmezen gehad, en een koppeltje tortelduiven in de boom. Op de klimop komen in het najaar enorm veel bijen af. Ik vind het echt een heerlijke tuin geworden, die zoemt en bloeit!”
Het zal niet verbazen dat ik zulke berichten wel vaker wil ik ontvangen !