Of je nou wat van tuinieren af weet of niet, iedereen kent ‘m wel: de Klimop.

Klimop in grote glorie
Niet zo verbazingwekkend als je bedenkt dat er in ons land en Zuidwest Azië jaarlijks ruim 45 miljoen Hedera-planten worden geproduceerd !
Het is een reeds zeer lang bestaande plant die in diverse mythen en legenden als Tristan en Isolde wordt genoemd. Bij de oude Egyptenaren, Grieken maar ook binnen het Christendom kreeg de plant de betekenis van Eeuwig Leven vanwege haar ’s winters groenblijvende bladeren. Een klimop kan wel 30 meter hoog worden en honderden jaren oud.
Hedera helix en variëteiten
Tegenwoordig wordt in tuincentra vaak de snelgroeiende Klimop variëteit ‘Hibirnica’ aangeboden die naar mijn smaak eigenlijk wat minder fraai is. Vanwege het grovere donker groene blad kan deze wat sombertjes over komen, terwijl de inheemse soort: Hedera helix sierlijker blad heeft met een mooie witte adering.
Maar welke van de 16 soorten Klimop en honderden verschillende variëteiten die daarvan zijn afgeleid, jouw voorkeur ook heeft, hier zal ik het hebben over de zinvolle eigenschappen van deze plant.
De reden dat klimop in plaats van saai en nietszeggend een waardevolle plant is, heeft niet alleen te maken met de functie die deze klimmer vervult als schuil- en nestplaats voor vogels maar ook voor bijvoorbeeld vleermuizen en insecten.
Klimop heeft het eeuwige leven
Klimop heeft echter nog meer aantrekkelijke eigenschappen. Naast haar mogelijkheid CO2 op te slaan en 6 gram fijnstof per etmaal per m2 uit de lucht te filteren, is uit Belgisch onderzoek gebleken “dat op klimop bladeren in een sterk vervuilde omgeving veel bacteriën te vinden zijn die dieseluitlaatgassen afbreken. Aanzienlijk meer dan op klimop bladeren uit een schone omgeving”. Die bacteriën voeden zich met … luchtvervuiling. Zodoende lijkt het eeuwige leven van de Klimop dus inderdaad bezegeld..
Een andere bijzondere eigenschap van de Klimop, komt ook (afhankelijk van de versie van deze legende) tot uitdrukking in de verbondenheid van Tristan en Isolde. Wanneer deze klimmer 6 of 10 jaar oud is groeit deze van een manlijke plant uit tot een vrouwelijke.
Dat dit wonder heeft plaats gevonden valt te zien aan de bloemen en later ook bessen die de klimop dan zal vormen. De bladeren van de vrouwelijke plant hebben bovendien een andere vorm dan die van de manlijke.
Belangrijke late bron voor nectar & pollen
“Als andere bloeiers reeds ter ziele zijn biedt de bloem van de klimop veel insecten nog een belangrijke laatste bron van nectar en pollen”. Hierdoor zal je bij aanplant op een zonniger plek vlinders als Dagpauwoog en Atalanta, wespen, bijen en alle mogelijke zweefvliegen kunnen zien fourageren.
En dan hierbij mijn tuintip van deze week: snoei klimop, om de kans op bloemen in september tot december te vergroten, bij voorkeur hooguit 1 x en wel in het vroege voorjaar.
Dit blogartikel komt overeen met mijn bijdrage aan de radio uitzending van 28 juli 2022 voor Den Haag FM- Haags Groen / Groen Doen