Wie het internet of andere foto’s van tuinen bekijkt, vooral getoond om mensen te verleiden voor het “buiten leven” en de aankoop van het uitgebreide tuinassortiment, zal vaker plaatjes voorbij zien komen van vlinders dan van de waardplanten. Toch zijn waardplanten van levensbelang voor de rupsen waaruit vlinders zich ontpoppen. De vlinder zet haar eitjes af op waardplanten. Vandaar dat deze ode aan brandnetel en waardplant niet mag ontbreken..
Waardplanten: vlinders kunnen niet zonder
De grote Brandnetel is een belangrijke waardplant.
Wie graag vlinders in de tuin wil geeft deze plant dus een eervolle plek in zijn of haar tuin.
Omdat rupsen niet kunnen vliegen zet een vlinder haar eitjes af op waardplanten. Deze planten dienen zowel als kraamkamer als provisiekast voor de hongerige rupsjes die er hun eerste fase van hun levenscyclus doormaken. De vrouwtjes vlinder weet precies wat haar rupsjes lusten. En die zijn kieskeurig. Van alle soorten dag- en nachtvlinders die in Nederland voorkomen zijn er velen die er hun eitjes op leggen waaronder de Kleine Vos; de Atalanta en de Dagpauwoog.
Maar van Brandnetels zijn wel 140 soorten dieren geheel voor hun voortbestaan afhankelijk. Denk hierbij aan insecten als vlinders en motjes maar ook kevertjes, wantsen, slakjes en zelfs vogels. De Nachtegaal en de Bosrietzanger worden vaak in een groepje brandnetels geboren.
Omdat ook andere vogels die van insecten leven, een soort snackbar hebben aan de brandnetel, is het ook om deze reden een aanrader voor wie graag meer vogels in zijn / haar tuin wil om de Grote Brandnetel aan te planten. Lees ook mijn andere blog eens over Vlinders en hittestress.
Ode aan Brandnetel en waardplant
Wanneer je je afvraagt wat maakt dat de Brandnetel nu zo geliefd is onder al deze dieren, dan is het antwoord dat dit samenhangt met het gehalte aan stikstof dat de plant bevat. Stikstof is ook in menselijk voedsel een element in de keten van aminozuren die eiwitten vormen.
Wie wel eens Brandnetels heeft uitgegraven heeft mogelijk wel opgemerkt dat deze gele woekerende wortels hebben die redelijk eenvoudig zijn terug te brengen. Trek werkkleding aan met een wat dikkere stof, lange mouwen en handschoenen en steek de plant waar deze niet wordt gewenst met wortel en al uit.
Ben je geprikt door de Kleine of Grote Brandnetel, wrijf dan het gekneusde blad van de Grote Weegbree over de plek. Deze groeit in de natuur vaak in de omgeving van de Brandnetel. Of leer de truc hoe je de brandnetel kunt plukken zonder geprikt te worden.
Op o.a. de website van de Vlinderstichting is nog meer te lezen over waardplanten voor vlinders en ondersteunt zodoende deze ode aan Brandnetel en waardplant.