Met enige weemoed is de zomer uitgezwaaid en begroet de herfst ons met haar mooie licht en kleuren. Planten die eerder in het jaar niet zo opvielen spelen opeens de hoofdrol in kleurenschema’s die spontaan ontstaan. Maar ook hieraan zal met een aantal koude nachten en harde wind een einde komen. Dan schieten de dichtregels van Jules Deelder me weer te binnen.
Alles blijft.
Alles gaat voorbij.
Alles blijft voorbij gaan..
Het afsterven van bloemen en planten die tegelijkertijd de voorbode zijn van groeikracht en vernieuwing.
En ook al is het beter in het hier en nu te zijn, er valt wel voorpret te beleven aan het voorjaar dat in feite even dichtbij is als de zomer die zo gauw verstreek. Vandaar deze ode aan de herfst, voorjaarsbol (compost en wortelstok..).
Felle kleuren dicht op de aarde die ieder jaar uitbundig het begin van een nieuwe cyclus aankondigen. Vooral in massale aantallen de volmaakte uitdrukking van het voorjaar, de winter weer voorbij.
Zeker in tuinen waar de zon niet kan komen (bijvoorbeeld doordat er grote bomen staan), zijn bollen onmisbaar voor wat bloemkleur in het voor- of najaar. In tuinen met meer licht betekenen bollen een mooie uitbreiding van het bloeiseizoen en zijn er mooie combinaties te maken met bollen en vaste planten. Bijvoorbeeld met Sieruien (Alliums) of Tulpen. Voor een natuurlijk effect worden bollen niet in rijen geplant, zoals zo vaak wel het geval is in gemeentebermen omwille van de maaimachine, maar met een strooiend gebaar op de aarde gedeponeerd en dan in gegraven. Alhoewel daar ook natuurlijk weer uitzonderingen op zijn.
Biologisch of bespoten
In de bloembollen branche is eindelijk het assortiment biologische geteelde bloembollen groeiende en zijn er ook diverse bedrijven die zich geheel op de teelt van biologische / ekologische bollen hebben toegelegd. Toch is nu pas maar 1 op de 1000 bloembollen van biologische teelt.. Omdat niet-biologische bloembollen worden behandeld met o.a. neonicotinoïden is het stuifmeel en nectar van hun bloemen uitermate schadelijk voor insecten als honingbijen en daarmee ook voor vogels die insecten eten. De prijs van milieuvriendelijk geteelde bollen is nog wel hoger, maar hoe snel zijn we die paar euro extra vergeten ? De sneeuwklokjes, scilla’s en winteraconietjes komen elk jaar in grotere getale op en maken het m.i. ruimschoots goed. Hoeveel bolletjes kan je kopen voor het geld van een boeketje bloemen dat na een week “de vuilnisbak” in gaat. Hoeveel bollen koop je voor een fles wijn waar je de volgende ochtend toch weer een beetje spijt van hebt ? Vandaar: doe je zelf (en een ander) een plezier en koop die bollen zonder bittere nasmaak !