Nu de periode van droogte weer ruimschoots wordt gecompenseerd met regenwater, komen de padden en kikkers in mijn tuin weer tot leven. Gelegen in mijn bed hoor ik ze plonzen in een volle emmer en zacht orgelend zingen, zo een diepe tevredenheid over het overvloedige vocht verklankend. Een soort krekels maar dan met bas versterking, zo klinkt het. En ook al vind ik het vertederend deze dieren zo te horen genieten, niet iedereen zal bij het denken aan padden of kikkers een aangenaam gevoel krijgen. Wel zijn amfibieën fraaie, beschermde en zeker nuttige dieren, ook in de tuin. Naaktslakken of muggen en andere insecten vormen een sappig avondmaal voor familie pad.

Grootse plannen
Jaren geleden, toen ik een benedenwoning huurde met een L vormige pijpenlatuin die vrijwel geheel was betegeld, besloot ik na een jaar dat de grijze betonmassa niet gelukkig stemde en bedacht een groots plan. In de slechts 2 meter en 40 centimeter brede tuin zou een klein grasveldje komen. De druif zou blijven en aan de voet zou ik een minibordertje maken. Daarnaast kon een vijver toch niet ontbreken ! Nu wist ik dat een vijver voor kikkers minstens 80 cm diep diende te zijn i.v.m. de vorst en na enig onderzoek op internet vond ik er een met de juiste diepte. Vergelijkbaar met een metselkuip maar dan van een meter doorsnede. Ik wist wel dat het een heel gegraaf zou worden en dat ik bijna een kuub aan aarde en zand in zakken door mijn toenmalige keuken en gang zou moeten verslepen, maar ach: beter dat, dan een niet levende tuin, dacht ik vastbesloten !
Kort daarna, toen ik op een middag thuis kwam, bleek de postbezorger al onaangekondigd te zijn langs geweest, met achterlating van .. de kuip. Op de smalle stoep, die nog niet eens een meter breed was, zag ik nu pas goed wat de omvang ervan was ! Wat ongemakkelijk besloot ik de vijverbak ijverig de arbeiderswoning in te werken, waarop bleek dat…. de deuropening te smal was.. ! Maar: wat een geluk dat het moderne draai-kiepraam wel ver genoeg open ging ! Oef. In de woonkamer nam de vijver echter alle loopruimte in en kon dus beter ook weer zo gauw mogelijk via de tuinkant naar buiten worden gewerkt, ware het niet dat .. de achterdeur ook te smal bleek…
De vijver is er evengoed wel gekomen, maar voor wie geen ruime draaikiep-ramen heeft (aan voor- en achterzijde van het huis), is het wellicht een goed plan om een vijver aan te leggen van folie. Met een geleidelijk dieper wordende kant, is er bovendien een grotere kans, dat niet alleen kikkers en padden, maar ook vele vogels uit de wijdere omgeving, er een badje in komen nemen.
Na gedane arbeid geeft het bovendien veel voldoening om naar te kijken !

Miniborder en grasveldje

het vijvertje
Dit blogartikel komt overeen met de radio-uitzending van #Haags Groen / #Groen Doen van # Den Haag FM 19 maart 2022
Hierbij nog wat tips voor het behuizen van kikkers en padden:
#paddenpot;
#solarlamp
Koop wat grote plantenschotels en ververs geregeld het (regen)water in deze schotels. Padden komen er graag een bad in nemen.
Maak her en der wat stapeltjes groenafval of een takkenril, stapeltjes klinkers en bijvoorbeeld hout of oude dakpannen die “niet te netjes” worden opgestapeld, zodat er holtes onder ontstaan waar padden en kikkers zich veilig kunnen voelen. Een schaduwplekje is hiervoor het meest geschikt.
Leg een vijver aan van folie. Maak minstens een geleidelijk aflopende oever / waadplaats en ook een diepe zone van minstens 80 cm i.v.m. de vorstgrens. Anders zullen kikkers die in het water overwinteren dood kunnen vriezen bij strenge vorst. Wanneer je een vijver aanlegt of een waterkuip van hout neerzet zorg dan ook voor genoeg waterplanten zodat er ook in de winter voldoende zuurstof kan toetreden in de onderste lagen van het water. In een laag voedselarme modder onder in de vijver kunnen kikkers zich in de winter ingraven en overleven zo de vorst.