Voorafgaand aan het maken van een tuinontwerp en beplantingsplan, maken we tijdens een kennismakingsgesprek eerst een inventarisatie. Dit van o.a. de aanwezige licht- en bodemomstandigheden in uw tuin en welke functies u aan uw tuin wil geven. Ter sprake komt ook bij welke sfeer u zich prettig voelt. Hierbij kunnen foto’s van bijvoorbeeld Pinterest of uit tuinboeken handig zijn. Houdt u van glooiende lijnen of spreken rechte lijnen meer aan ? Wilt u hoogteverschillen creëren ? Heeft u groene vingers of weinig tijd ? Welke planten en kleuren vindt u mooi of juist niet ? Welk budget heeft u ongeveer over voor uw tuin ? Het is ook mogelijk om alleen een beplantingsplan te laten maken (voor delen van uw tuin) als u al tevreden bent met de vorm. Bel of mail voor het maken van een kijkafspraak met Marieke, ecologisch hovenier.
Indeling van de ruimte
Voor een ontwerp, is een goede verhouding tussen planten en bestrating essentieel. In een door mij ontworpen tuin zal de bestrating nooit overheersen. Wel zal de ruimte functioneel en intiem zijn. Dit kan bijvoorbeeld worden bereikt door het scheppen van “tuinkamers”. Dit wordt gedaan met behulp van bijvoorbeeld heggen, een pergola, grote vaste planten of heestergroepen.
Opladen in de tuin
Een tuin is m.i. altijd bedoeld om in te kunnen “opladen” en de drukte van het bestaan weer even los te laten. Planten en dieren als vogels en insecten kunnen hier heel goed bij helpen. Wanneer je observeert wat er beweegt dan vergeet je even de tijd.
Een vijver(tje) in de tuin
Water trekt altijd veel leven aan. Niet alleen vogels komen er drinken of zelfs baden, maar ook bijvoorbeeld bijen en zweefvliegen. Ook om die reden zal voor sommige mensen een vijver een onmisbaar element in het ontwerp zijn.
Schets en toe te passen materialen
Binnen één a drie weken volgt een tweede gesprek aan de hand van een of twee schetsontwerpen. Hiervoor vraag ik een aanbetaling van 50 %. Tijdens dit tweede gesprek nemen we door welke bestratingsmaterialen de voorkeur hebben aan de hand van de m2 prijs. Ook wordt dan duidelijk welke aanpassingen eventueel nog dienen worden gedaan aan de schets die de voorkeur heeft.
Beplantingsplan
Planten hebben specifieke voorkeuren voor bijvoorbeeld de grondsoort, de hoeveelheid licht en vochtgehalte. Ik probeer als ecologisch hovenier die planten toe te passen die het bij u van nature goed zullen doen. Hoogte, bladkleuren, bladvormen, bloemen en zaden doen allemaal mee in een boeiend beplantingsplan. Bij een beplantingsplantekening hoort een namenlijst. Deze correspondeert met de in de tekening aangegeven namen / nummering en een bestelllijst met Latijnse namen en aantallen.