Nederland wordt in toenemende mate dicht geplaveid met asfalt, stoepen en bestratingen; volgebouwd met huizen en gebouwen. Hierdoor is ons land steeds steniger aan het worden. Dit terwijl bomen en andere planten van zo’n grote invloed zijn op de leefbaarheid en de sfeer van elke stad, straat en huis !
Van alle woningen in Nederland hebben er vele miljoenen wel een stukje tuin of groter: al met al vele honderden vierkante kilometers. Particuliere tuinen, bedrijfsterreinen en groenstroken worden in ons land almaar belangrijker voor het in standhouden van de biodiversiteit. Voor steeds meer planten en dieren zijn tuinen binnen de bebouwde kom het belangrijkste leefgebied. Hierbij kunt u denken aan insekten (bijen, hommels, vlinders, libellen, etc.), maar ook water- en bodembeestjes, vogels en dieren als muizen en egels. Veel van deze dieren vormen een onmisbare schakel in het eco-systeem van uw tuin. Zij geven veelal de voorkeur aan inheemse planten; planten die van nature in Nederland voorkomen. Met name voor vlinders is het voorkomen van de inheemse waardplanten van belang voor het afzetten van hun eitjes en dus het nageslacht.
Wist u dat alle tegeltuinen in bijvoorbeeld Nederland bijdragen aan het broeikaseffect ? De warmte van de zon wordt namelijk door de bestrating vastgehouden. Vanwege het grote oppervlak aan tegeltuinen blijkt zelfs aan opwarming van de atmosfeer te worden bijgedragen. Om die reden verstrekken sommige gemeentes nu zelfs subsidies om van de vele tegeltuinen weer (onderhoudsarme)planten tuinen te maken. Hierdoor wordt bovendien meer zuurstof geproduceerd en vindt tegelijkertijd omzetting van Co2 plaats.