In elke straat zijn er wel een aantal te vinden. Verschillend van maat en vorm. Verzorgd of niet. Globaal genomen worden stoeptuintjes aangelegd om graffiti tegen te gaan; om te voorkomen dat honden er hun behoefte doen zoals bij de boom tegenover het huis; om inkijk van voorbijgangers te verminderen; maar natuurlijk ook om een gezellige sfeer te scheppen; de gevel van het huis te verfraaien ; om een bescheiden bijdrage te leveren aan het in stand houden van de biodiversiteit in de stad en iets van het regenwater op natuurlijke wijze te gebruiken.
Fietsend door straten van Den Haag valt op dat veel van de initiatieven die mensen ondernamen in de loop der jaren hun schoonheid wel hebben verloren: planten zijn niet goed gesnoeid of veel te groot en vormeloos geworden. Voor rozen die een groeikracht hebben van 6 meter houdt een klimsteun op na de eerste twee meter en vormen zo een in elkaar gezakte berg. Struiken die bij aanschaf zo schattig leken blijken geschikt om een aardige achtertuin mee te vullen.
Een andere oorzaak voor het mislukken van ongetwijfeld goed bedoelde initiatieven is het uitblijven van een (geringe) investering in het voorbereiden van het plantvak met bijvoorbeeld compost, kalk en kleikorrels. Voor planten in een klein plantvak, begrenst door stoeptegels en straatzand, is het voedsel in de loop van de tijd wel opgebruikt. Aanvulling van voeding of humus is na verloop van tijd nodig, tenzij voor planten wordt gekozen die juist gedijen in schrale grond.
Het is m.i. leuk wanneer wordt geëxperimenteerd met andere planten dan de standaard Lavendel, Aucuba en geelbonte Euonymus. Er zijn nog zoveel andere planten te bedenken die functioneel en mooi zijn. Wat zou het leuk zijn als vaker werd gekozen voor planten die bijvoorbeeld ook in trek zijn bij bijen, vlinders, vogels.
Wie helemaal origineel wil zijn zaait eens een plant die niet in het tuincentrum wordt aangeboden. Het is misschien wat meer werk en ook niet goedkoper (tenzij je de zaadjes met iemand anders kan ruilen), speciale (en prijzige) zaai- en stekgrond is echter niet nodig. Met wat kompost, zand en eventueel wat kalk (afhankelijk van de plant die u zaait ) kan menig zaaipotje worden gevuld.
De keuzemogelijkheden zijn zeer uitgebreid. Bijvoorbeeld voor zonnige plekken zijn geschikt Reseda odorata (Wouw); Salvia pratensis (Veldsalie); Briza media (Trilgras); Leucanthemum vulgare (Margrieten); Knautia arvensis (Beemdkroon) aangevuld met de eenjarige purperbladige weefplant Atriplex hortensis ‘Rubra’ en de paarse goed door hommels bevlogen Allium schoenoprasum (Bieslook). En mooi om er nog tussen te planten, zodat het over de rand van een rijtje zonnige stenen kan groeien: Artemisia schmidtiana met zilvergrijs geurend, fijn kant-achtig blad.
Het mooiste effect wordt bereikt door planten te kiezen die harmoniëren of contrasteren met de kleur van de voordeur of de stenen van de gevel en die het van nature naar hun zin zullen hebben in aanwezige de bodem- en licht omstandigheden.
Denk ook aan een begroeiing die een omlijsting van het hele kozijn vormen, zoals vaste klimplanten of eenjarige Oost Indische Kers.
Indien u wilt kan ik voor u een beplantingsplan(netje) maken, zodat uw stoeptuintje het hele jaar door goed toont, insecten voedt en desgewenst ook de aanleg ervan verzorgen.